sâmbătă, 24 mai 2008

Alocatiile pentru cresterea copilului sunt discriminatorii



Legea care acorda 600 de lei pe luna mamelor, in primii doi ani dupa nasterea unui copil, este discriminatorie si ilegala, sustine presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Barbulescu, citata de BBC.

O decizie asemanatoare a luat si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Presedintele Consiliului, Czaba Astalos, spune ca actualul sistem prin care se acorda ajutoarele de crestere a copiilor nu promoveaza principiul egalitatii de sanse intre persoane aflate in situatii diferite.

Cu alte cuvinte, o mama cu salariu mare nu poate fi pusa de catre stat in situatia de a-si creste copii cu aceeasi suma, ca si o mama cu salariul minim pe economie.

Sistemul, spune Astalos, se bazeaza doar pe principiul solidaritatii, fara sa ia in calcul contributia fiecaruia la bugetul de stat, prin impozite, sau la bugetul de asigurari sociale.

Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a luat doua decizii prin care arata ca sistemul de acordare a ajutoarelor este discriminatoriu. Mai mult, Consiliu a recomandat ministerului muncii sa regandeasca acest sistem. Pentru minister nu este, insa, o prioritate.

In schimb, instanta judecatoreasca a tinut cont de decizia Consiliului pentru Combaterea Discriminarii si a stabilit despagubiri in cazul unei femei care a dat statul in judecata pe acest motiv, in timp ce alte procese similare se afla pe rol.

Asa numita ordonanta pentru pentru mame a fost emisa de guvernul Nastase, in 2005. La vremea aceea, femeile primeau un ajutor pentru cresterea copiilor de 85% din salariul mediu brut.

Niciun comentariu: