marți, 20 mai 2008

Bebelusul

sau copilul sugar




Imediat dupa nastere
Bebelusul este pus pe burta dumneavoastra, inca lipicios, cu respiratia de-abia stabilizata. Puneti bebelusul pe abdomenul dumneavoastra, cu capul langa sani, cu picioarele indoite. Puneti mainile pe spatele lui si masati-l usor, cu afectiune. Primul lui contact epiderma pe epiderma trebuie facut cu dumneavoastra si nu cu moasa. Daca nasterea s-a desfasurat bine si fara prea multe suferinte, atat pentru mama cat si pentru copil, bebelusul ramane in sala de travaliu, langa mama lui, aproximativ doua ore. Chiar daca bebelusul se afla in incubator, puteti cere ca el sa fie plasat in apropierea dumneavoastra, la indemana.

Caracterul bebelusului

Bebelusii nu se nasc cu calitati si cu defecte. Ei se nasc cu un „echipament" perfect pentru a intra in contact cu lumea, dar au totodata nevoie de ajutor ca sa supravietuiasca. Comportamentul variaza mult de la un bebelus la altul. Dupa modul in care se va raspunde la aceste comportamente, ei vor evolua intr-un anume mod.

Rolul tatalui

Rolul lui nu este mai putin important. Nimeni nu va nega ca, la inceput, mama are un rol privilegiat. Pentru ca a purtat copilul noua luni in pantec, mama traieste intr-o intimitate totala cu bebelusul ei, prin pregatirea psihologica si hormonala, prin disponibilitatea sa zilnica in timpul concediului de maternitate.

Ii place tot ce misca

Aproape imediat dupa nastere, bebelusul este fascinat de tot ce misca, cu conditia ca obiectul sa se gaseasca in campul sau vizual, adica la aproximativ treizeci de centimetri de fata lui. De asemenea, foarte devreme, va invata sa-l urmareasca cu ochii si va face progrese in coordonarea intre vedere si miscare.

Cateva intrebati la care poate cauti un raspuns:

01. Imbracamintea bebelasului
02. Pozitia de somn a copilului
03. Comunicarea cu bebelusul
04. Numarul meselor
05. Prima supa de legume
06. Cresa sau dadaca, ce sa aleg?
07. Tata, ocupa-te de bebelus!
08. Regimul antidiareic

Prima carte

Niciodata nu e prea devreme sa puneti in mainile bebelusului o carte. Chiar inainte de a sti despre ce este vorba, ii va face placere sa intoarca paginile, fiind sedus de desene, forme si culori. Daca-i cititi povestioara, este la fel de fermecat de vocea deja familiara a tatalui sau mamei sale care i se adreseaza.

S-a demonstrat ca atunci cand copiii au intrat foarte devreme in contact cu cartea, au pastrat gustul pentru ea, si, mai tarziu, au devenit niste pasionati cititori. La sase luni, bebelusul este pasionat de imagini si de paginile care se intorc. Dati-i carticele foarte colorate si-l veti surprinde de multe ori, singur, in patul lui, rasfoind o carte.

Niciun comentariu: