luni, 19 mai 2008

Spre informarea parintilor




Fiecare copil are dreptul fundamental de a trai alaturi de parintii sai. Aceasta relatie între copil si parinti este subliniata de prevederile noii legi nr.272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, intrata în vigoare în ianuarie 2005, care stipuleaza ca raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului revine in primul rand parintilor iar interventia statului este complementara, acesta avand obigatia de a garanta respectarea tuturor drepturilor copilului. Acest lucru marcheaza începutul unei reforme fundamentale a sistemului de protectie a copilului, care a functionat pîna acum pe baza ideii ca statului ii revine intreaga responsabilitate si ca trebuie sa intervina si sa aiba grija de un copil aflat în împrejurari dificile (fapt ce a atras dupa sine plasarea unui numar mare de copii în centre rezidentiale).

Probleme complexe de ordin social sau economic determina situatii in care unii parinti nu mai pot avea grija de copiii lor. În aceste cazuri, potrivit noii legi, comunitatea locala, autoritatile administratiei publice locale sunt cele care au obligatia de a-i sprijini pe parinti prin asigurarea de servicii diversificate, corespunzatoare nevoilor copilului. Daca parintii nu reusesc sa depaseasca impasul, urmatoarea optiune este încredintarea copilului rudelor apropiate, iar daca acest lucru nu este posibil, se pot lua în calcul îngrijirea în familii substitutive sau adoptia nationala. Numai în cazuri extrem de rare copiii pot fi ocrotiti în centre de plasament(care au fost inchise in majoritate ca urmare a dezvoltarii alternativelor de tip familial).

Cresterea copiilor este o sarcina dificila si complexa, iar de multe ori parintii au nevoie de tot sprijinul pentru a face fata acestei continue provocari. Nu este un semn de slabiciune sau de lipsa de iubire sa cereti ajutor. De fapt, sa ceri ajutor este un gest de curaj si de obicei acest lucru este în interesul copilului. Parintii au datoria de a cere ajutor daca nu au mijloacele necesare cresterii unui copil sau daca se confrunta cu greutati majore (cum ar fi lipsa unui loc de munca, lipsa unei locuinte, resurse financiare insuficiente ). Toti cetatenii au datoria de a anunta situatii de abuz sau neglijenta atunci cînd se întîlnesc cu astfel de cazuri.

Daca va aflati într-o situatie cu adevarat dificila, puteti apela numarul gratuit 0800 8 200 200. La Linia Verde veti putea vorbi cu profesionisti care va vor oferi sfaturi si va vor îndruma catre institutiile abilitate sau serviciile de care aveti nevoie.

Niciun comentariu: